Fiets4Safe

theaterproductie en workshop van Koop&Co met rechtszaak voor groep 1 en 2 van het voortgezet onderwijs of in de leeftijd 12 tot 14 jaar. Kan een rechtszaak het onverantwoord gedrag van stoere en snel afgeleide fietsers veranderen? Fiets4Safe vraagt hierbij om de inzet van een kundig en onafhankelijke jury!


Wij hebben in Nederland maar liefst 18 miljoen fietsers en 8 miljoen auto’s die dagelijks elkaar in het drukke verkeer kruizen. Daarnaast zijn wij het dichtstbevolkte fietsland ter wereld
Geen wonder dat in Nederland de meeste kinderen op jonge leeftijd al leren fietsen, volgen verkeerslessen op de basisschool en halen hun verkeersdiploma. Al ze naar het voortgezet onderwijs gaan zijn ze vrij van bijscholing en is fietsen vooral een vervoersmiddel met allerlei verantwoordelijkheden. Fietsen is vanzelfsprekend geworden. Is dat misschien de reden waarom in het voortgezet onderwijs zo weinig aandacht aan het fietsen en fietsgedrag wordt besteed? Terwijl het aantal fietsongevallen met dodelijk afloop zo rond de 180 per jaar beweegt. 25 tot 30% is hiervan jonger dan 24 jaar (bron CBS). Ook afleidingsvormen zijn steeds meer debet aan deze cijfers.

Fiets4Safe levert middels theatervorm een substantiële bijdrage aan het vergroten van kennis over verantwoord fietsgebruik in relatie tot het verkeer. Met een heuse rechtszaak en acteurs in de rol van advocaten en rechter worden scholieren in groep 1 en 2 van het voortgezet onderwijs eigentijdse en praktijkgerichte informatie met hoge impactgraad geboden. Hierbij staat het aanspreken op onverantwoord en risicovol gedrag en vooral ook het benadrukken van positief gedrag in het verkeer centraal. De technische kant van de fiets blijft grotendeels buiten schot. Dus geen informatie over de werking van fiets en de staat van de fiets. Tijdens Fiets4Safe staan de volgende onderdelen centraal:
  1. Gebruik van de fiets in relatie tot de omgeving (verlichting, kleding, remmen, tassen).
  2. Attentiewaarde voor de omgeving waarin men rijdt (sociaal en verantwoord rijgedrag op de openbare weg, met z’n drieën fietsten, bellen, appen, gamen, muziek luisteren)
  3. Belangrijke verkeersregels ten aanzien van de verbetering van verkeersveiligheid (oversteken, afslaan, rood licht, rotondes, voorrang nemen of verlenen)
  4. Wees proactief en alert in het verkeer, spreek elkaar sneller aan, corrigeer vrienden/vriendinnen en draag je verkregen inzichten over op andere jongeren en vriendengroepen . 
Na een korte inleiding in de wereld van fietsgedrag en gedrag van automobilisten wordt een eigentijdse videoclip met scholieren en automobilisten getoond. Dit vormt de basis voor een rechtszaak. In de videoclip komen allerlei risicovolle scènes aan bod. Na het tonen van de videoclip wordt het podium razendsnel veranderd in een rechtszaal inclusief katheders, advocaten en een rechter. De leerlingen vormen de deskundige jury en mogen het verstandige oordeel vellen over een aantal twijfelachtige situaties tussen fietsers en automobilisten. Wie zat goed en wie zat fout? De advocaten zullen hartstochtelijke pleidooien houden om de groepen leerlingen te overtuigen van hun gelijk. Kortom het geweten en daarmee ook het bewustwordingsproces van de leerlingen wordt stevig op de proef gesteld. De rechtszaak wordt afgesloten met een enerverende quiz over fietsgedrag en koele fietsfeiten. De winnaar of winnares ontvangt een passende prijzenpakket. 
 


Uitvoerend team

Soraya de Bakker (actrice)
Roger Goudsmit (acteur)
Anna Joh Vos (actrice/drama-docente)

Meer informatie en reserveren

Tijdsduur theatervoorstelling: 1 lesuur (45, 50 of 60 minuten)
Aantal leerlingen per voorstelling: maximaal 75 leerlingen (3 klassen) 
Aantal voorstellingen per school: maximaal 4 per dag
Kosten: op aanvraag
Speel- en acteerruimte: minimaal 35 m2   
Geluidsinstallatie en presentatietechniek wordt meegenomen
Bijzonderheden: Geen
 

*




* verplicht





Spring Mix

Lars Behrenroth
in the mix for
www.alcomobilisme.nl

ZATfm in the Mix

Click and listen to......
ZATFM

Digital Radio Station

Guest-Deejay NOV22

DJ Virato

Foto's

Nieuws


rss
Nederlands Deutsch
© 2025 Koop & Co - Realisatie: Slagkracht