Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen

Theaterproductie annex workshop over rijden onder invloed en overmatig alcoholgebruik voor groep 3 en/of 4 van het voortgezet onderwijs of in de leeftijd 14 tot 16 jaar 


Alcoholgebruik en deelnemen aan het verkeer is een bijzonder riskante combinatie. Per jaar zijn er circa 150 dodelijke slachtoffers en meer dan 4000 gewonden in Nederland te betreuren. Hiervan is een groot gedeelte jonger dan 24 jaar! De euforie die zich zelfs na het gebruik van kleine hoeveelheden alcohol snel manifesteert heeft voor gevolg dat de fietser, de scooterijder, de motorrijder, de automobilist en ook de voetganger veel meer denkt te kunnen dan hij in werkelijkheid kan. Bovendien worden de verschillende vaardigheden die voor een veilige deelname aan het verkeer noodzakelijk zijn, bijzonder snel aangetast door het alcoholgebruik. Deze dubbele beoordelingsfout heeft vaak catastrofale gevolgen. Binnen- en buitenlands onderzoek toont aan dat in minstens 40% van de ongevallen waarbij doden of gewonden te betreuren vallen, strafbaar alcoholgebruik een rol heeft gespeeld. De invloed van het alcoholgebruik in het verkeer wordt vooral door jongeren onderschat. Elke bijdrage tot een grotere bewustwording onder deze groep is een belangrijke preventieve stap. Temeer omdat alcoholgebruik onder jongeren anno 2020 nog atlijd frequent is. Hierbij geldt de stelregel: “hoe jonger de doelgroepen voorlichten, hoe beter men voorbereid raakt op de toekomst!” 

Om te investeren in de verkeersveiligheid van kwetsbare jeugdige weggebruikers in dorp of stad is door Koop&Co de theaterworkshop veilig uitgaan = veilig thuiskomen opgezet om deze jonge verkeersdeelnemers face-to-face en op directe wijze voor te bereiden op de mogelijke risico’s en gevaren om met alcohol op aan het verkeer deel te nemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe jongeren in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar denken om het huidige uitgaansklimaat in de horeca en/of keet veiliger te maken.
De theaterworkshop Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen richt zich primair op het tijdig signaleren van rijden onder invloed op de fiets, scooter en in later stadium de auto. Daarnaast wordt ook aandacht besteedt aan agressie en asociaal gedrag door overmatig alcoholgebruik in het uitgaansleven. Er wordt op eigentijdse wijze relevante informatie gegeven over de huidige wet- en regelgeving. Doelstelling is om de leerlingen preventief te leren handelen bij risicovolle situaties.

De theaterworkshop Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen  bestaat naast videoclips, reactietesten met alcolholsimulatiebrillen, feitenkennis en een quiz, grotendeels uit interactief theater, waarin professionele acteurs aan de hand van praktijkgerichte scènes op een leuke maar indringende wijze met de scholieren omgaan. Hoe kom je wel of niet veilig thuis? De scholieren worden als “regisseur” betrokken bij het oplossen van de scenes. Hierbij staat het aanspreken op onverantwoord en risicovol gedrag centraal. Dat dit al moeilijk genoeg is, zal door de actieve rol van de scholieren tijdens de theaterworkshop Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen duidelijk worden. Echter het effect is, dat tijdens veilig uitgaan = veilig thuiskomen het bewustwordingsproces zienderogen groeit en het enthousiasme om met dit onderwerp in groepsverband verder te gaan, gegarandeerd wordt aangewakkerd. Wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Twente heeft dit uitgewezen. Daarmee is deze vorm van voorlichting effectief om gedrag en houding te veranderen!  

De theaterworkshop Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen bestaat al meer dan 15 jaar en is het meest gekroonde edutainment product van Koop&Co. Met dit product heeft Koop&Co diverse prijzen en awards in de wacht gesleept en zelfs in België is men meer dan enthousiast over deze wijze van voorlichting en educatie. 

Uitvoerend team

Jan Pieterman (acteur)
Evan ten Hoor (presentatrice/drama-docente)
Cailin van Loon (actrice/presentatrice)
Amy Beekmans (actrice/presentatrice)
Claire Snakkers (actrice/presentatrice)
Sabrine Hallewas (actrice/presentatrice) 

Meer informatie en reserveren

Tijdsduur theatervoorstelling: 1 lesuur (circa 45, 50 of 60 minuten)
Aantal leerlingen per voorstelling: maximaal 75 leerlingen (3 klassen)
Aantal voorstellingen per school: maximaal 4 per dag
Kosten: op aanvraag
Speel- en acteerruimte: minimaal 35 m2  
Presentatietechniek wordt meegenomen
Bijzonderheden: In grotere ruimten s.v.p. geluidsinstallatie met (draadloze) microfoon(s)


*




* verplicht


Spring Mix

Lars Behrenroth
in the mix for
www.alcomobilisme.nl

ZATfm in the Mix

Click and listen to......
ZATFM

Digital Radio Station

Guest-Deejay NOV22

DJ Virato

Foto's

Nieuws


rss
Nederlands Deutsch
© 2024 Koop & Co - Realisatie: Slagkracht